Uit de Ivoren Toren- 200 jaar Universiteit Gent

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 39,90

Uit de ivoren toren vertelt het verhaal van de Universiteit Gent en haar maatschappelijke betrokkenheid, sinds de stichting in 1817 tot op vandaag. De universiteit was van bij het begin nauw verbonden met grote samenlevingsvraagstukken. Daar speelde ze zelf met haar professoren, studenten en oud-studenten een hoofdrol in.

Auteur

Gita Deneckere (1964) is hoogleraar bij de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent. Ze is lid van het bestuurscollege en promotor van UGentMemorie, het virtueel geheugen van de Gentse universiteit. Deneckere staat bekend als een geëngageerde historica, die wetenschappelijke diepgang combineert met een beeldrijke, verhalende schrijfstijl.

Uit de Ivoren Toren- 200 jaar Universiteit Gent

Meer afbeeldingen

Details

Historica Gita Deneckere schetst in tien thematische hoofdstukken de grote lijnen van tweehonderd jaar geschiedenis. Het gaat van pluralisme en democratisering, over gender en seksualiteit, tot milieu en biotechnologie. Elk hoofdstuk eindigt met een twistpunt voor de toekomst. Behalve uit archief- en andere bronnen haalde de auteur haar informatie ook uit gesprekken met bevoorrechte getuigen. Hun persoonlijke verhalen en de ‘grote geschiedenis’ leveren samen een monumentale synthese op.

De auteur gaat de controverse niet uit de weg. Ze maakt duidelijk waarom de universiteit belangrijk is, voor iedereen. Zo wordt dit feestboek zélf een voorbeeld van hoe wetenschap en engagement hand in hand gaan, onder het motto Durf Denken.

Dit boek is een must voor al wie betrokken is bij de UGent of de universiteit beter willen leren kennen. En voor al wie geïnteresseerd is in de rol van de universiteit in de huidige samenleving.